CULTURAL LANDSCAPE AND INDUSTRIALIZATION

THE CASE OF THE SAIC NEIGHBORHOOD IN CHAPECÓ, SANTA CATARINA

Authors

DOI:

https://doi.org/10.22295/grifos.v35i63.8474

Keywords:

Cultural Landscape, Agribusiness, Industrial Heritage, Chapecó

Abstract

This article explores the intersection between cultural heritage, cultural landscape, and industrialization, focusing on the city of Chapecó. It highlights how the city evolved from a regional hub to a medium-sized city, reflecting a complex link between industrial development and landscape transformation. The study concentrates on the Saic neighborhood, where the installation of slaughterhouses profoundly shaped the local economy, social fabric, and urban configuration. Industrial heritage is analyzed not only as physical structures but as part of the everyday life and cultural legacy of the involved communities. The research employed a comprehensive methodology that included theoretical discussion, iconographic analysis, and field visits, providing a detailed understanding of changes in the urban and socioeconomic landscape. The findings emphasize the importance of conservation policies that value industrial heritage, ensuring the preservation of collective memories and cultural identities. Chapecó exemplifies how industrialization can harmonize with cultural preservation, contributing to sustainable and inclusive urban development, despite challenges such as natural resource management and maintaining local cultural identities.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Fontes visuais:

MEMÓRIA CHAPECÓ: S/A Indústria e Comércio Chapecó (Saic), popularmente conhecido como Frigorífico Chapecó, na década de 1980. Chapecó, 13 de fev. 2019. Facebook: @memoriachapeco. Fotografia. Disponível em: https://www.facebook.com/photo/?fbid=2266825720228846&set=a.1829390267305729. Acesso em: 16 de maio de 2025.

ZOLET, Victorino Biázio. [Vista aérea do Frigorífico Chapecó em 1957]. [1957]. 1 fotografia. Disponível em: https://retratosdechapeco.blogspot.com/2012/10/a-chapeco-uma-das-pioneiras.html. Acesso em: 29 maio 2025.

Referências.

ALBA, Rosa Salete. As agroindústrias e a produção do espaço urbano de Chapecó. Cadernos do Ceom, ano 15, n. 14, 2001, p. 301-326.

ALBA, Rosa Salete; SANTOS, Verenice Fátima S. dos. Chapecó no contexto da migração campo/cidade. Cadernos do Ceom, Ano 16, n. 15, 2002, p. 312-338.

ALVES, Luciano Adilio. Ascensão e queda de uma gigante: A crise da Chapecó Alimentos e os impactos socioeconômicos no município de Xaxim (1995-2015). 130 f. Dissertação (Mestrado) - Curso de Programa de Pós-Graduação em História, Uffs, Chapecó, 2021.

BESEN, Fabíola Graciele; PLEIN, Clério; BORTOLANZA, Juarez. Perfil Socioeconômico dos Titulares de Agroindústrias Familiares no Oeste do Paraná. Revista Grifos. Unochapecó, v.30, n.53 (2021).

CEOLIN, M.; ALBERTON, J.; ROMANO, L.; ROMANO, F. Patrimônio industrial e instalações frigoríficas: uma revisão sistemática de literatura. Metodologias e Aprendizado , [S. l.], v. 7, n. 1, p. 247–267, 2024.

CHAPECÓ. Planejamento a longo prazo: plano diretor urbano. [Lei n°068 de 31 de dezembro de 1974]. [Chapecó, 1974]. Documento disponível no Arquivo Público Municipal de Chapecó.

CORAZZA, Gentil. Fronteira Sul: Traços da Formação Econômica. In: RADIN, José Carlos VALENTINI, Delmir José; ZARTH, Paulo A. (Org.). História da Fronteira Sul. Chapecó: UFFS, 2016. p. 298-317.

FUNARI, Pedro Paulo; PELEGRINI, Sandra C. A. Patrimônio Histórico e Cultural. 2. ed. Rio de Janeiro: Zahar, 2009.

GRETZLER, Cristiane. Chapecó (SC) para Além de Pólo Regional, uma cidade média no oeste catarinense. Dissertação de Mestrado em Geografia. Porto Alegre: UFRGS, 2011.

GROSSELI, Carliana. O processo de verticalização da cidade de Chapecó/SC: 2010 A 2017.Dissertação de Mestrado em Geografia. Francisco Beltrão: Unioeste, 2020.

IPHAN: Instituto do Patrimônio Histórico e Artístico Nacional. Disponível em: http://portal.iphan.gov.br/. Acessado em 11 de abril de 2025.

KUSBIK, Fabricio Andre; TARTAS, Rubiele Leandra. Fatores que influenciaram a implantação e desenvolvimento da agroindústria sob a ótica de Alfred Weber: o caso do oeste catarinense. Revista Cadernos de Economia, v.19, n. 35, 2015, p. 47-64.

MENDES, Antonio Rosa. O que é patrimônio cultural. Lisboa: Gente Singular, 2012.

MESQUITA, Zandor; PIEROTTE, Otávio. O patrimônio industrial como elemento da paisagem cultural e a paisagem cultural conformando o patrimônio industrial: uma relação conceitual. Geosul, [S.L.], v. 33, n. 69, p. 66-87, 28 nov. 2018.

MORETTO, Samira Peruchi; BRANDT, Marlon. Das pequenas produções à agroindústria: suinocultura e transformações na paisagem rural em Chapecó, SC. Revista Tempo e Argumento, vol. 11, n. 26, 2019, p. 229-225.

MOTTER, Crislaine; RIBEIRO FILHO, Vitor. A formação do espaço urbano de Chapecó-SC: uma análise espaço-temporal. Espaço & Geografia, n. 1, vol. 20, 2017, p. 201-225.

NASCIMENTO, Éder; PEGORARO, Mirian. Espaço e tempo em Xaxim (SC): evolução urbana e desigualdades socioespaciais. Revista Percursos, n. 43, vol, 20, 2019, p. 315-331.

NASCIMENTO, Éderson. A título de introdução: espaço urbano e desigualdades

PASSOS, Manuela Gazzoni dos. FACCO, Janete; CARASEK, Fabio. Os rios na paisagem urbana: as modificações através do tempo em Chapecó, SC, Brasil. Anais do 5 Simpósio Internacional de História Ambiental e Migrações. Florianópolis: UFSC, 2018, p. 669-691.

PICOLI, Bruno Antonio. Sono Tutti Buona Gente: a fabricação da superioridade italiana. Cadernos do CEOM, Chapecó, SC , v.24, n.35, p. 337-348, dez. 2011.

RADIN, José Carlos. A indústria frigorífica no oeste catarinense e a participação dos ítalos (1940-1960). Revista História: Debates e Tendências, v. 19, n. 4, p. 720-744, 23 dez. 2019.

RIBEIRO, Rafael Winter. Paisagem Cultural e Patrimônio. Rio de Janeiro: IPHAN/COPEDOC, 2007.

SCHEFFER, Sérgio Roberto. A secretaria dos negócios do oeste: uma perspectiva de desenvolvimento (1963-1969). 2019. 134 f. Dissertação (Mestrado) - Curso de Mestrado em História, Universidade Federal da Fronteira Sul, Chapecó, 2019.

SILVA, Erika da. O mercado imobiliário em Chapecó/SC e Mossoró/RN: produção e consumo do espaço em cidades médias. Tratalho de Conclusão de Curso em Geografia. Presidente Prudente: Unesp, 2023.

socioespaciais. Marlon Brandt; Ederson Nascimento [Orgs.] Oeste de Santa Catarina: território, ambiente e paisagem. São Carlos: Pedro & João Editores; Chapecó, UFFS, 2015, p. 97-153.

TONEZER, Cristiane; DO AMARAL, Marta Nichelle; MASCARELLO CERVINI, Simone Fátima; MARTINAZZO, Maria Regina. Identidade gastronômica: patrimônio imaterial do oeste catarinense. Geografares, Vitória, Brasil, n. 25, p. 238–262, 2018.

UNESCO: Organização das Nações Unidas para a Educação, a Ciência e a Cultura. Disponível em: https://www.unesco.org/en

VICHNEWSKI, Henrique Telles. As indústrias Matarazzo no interior paulista: arquitetura fabril e patrimônio industrial (1920-1960). 2004. 296p. Dissertação (mestrado) - Universidade Estadual de Campinas, Instituto de Filosofia e Ciências Humanas, Campinas, SP.

VILLELA, Ana Laura Viana. Colonização, cultura e território: o caso de Chapecó/SC. Cadernos do Ceom, ano 20, n. 27, p. 159-185, 2006.

ZANELLA, Cleunice. A verticalização da cadeia de frango da Região de Chapecó. Revista Alcance, Vol. 20 - n. 04, 2013, p. 533-550.

Published

2025-09-30

How to Cite

Adilio Alves, L., & Jaisson Teixeira. (2025). CULTURAL LANDSCAPE AND INDUSTRIALIZATION: THE CASE OF THE SAIC NEIGHBORHOOD IN CHAPECÓ, SANTA CATARINA. Revista Grifos, 35(63), 1–20. https://doi.org/10.22295/grifos.v35i63.8474