BIOACTIVITY OF Eucalyptus cv. “Urocam” ESSENTIAL OIL ON Sitophilus zeamais

Autores

  • Daniela Müller Lazzaretti Acadêmico no curso de Agronomia, Universidade Federal da Fronteira Sul, Campus Chapecó;
  • Marco Aurélio Tramontin Professor Adjunto, Universidade Federal da Fronteira Sul, Campus Chapecó
  • Paulo Roger Lopes Alves Professor Adjunto, Universidade Federal da Fronteira Sul, Campus Chapecó
  • Veluma Ialú Molinari de Bastiani Técnica Unochapecó e Doutoranda do Programa de Pós-Graduação em Ciências Biológicas, Universidade Federal de Santa Maria.
  • Jacir Dal Magro Professor no Programa de Pós-Graduação Stricto Sensu em Ciências Ambientais (UNOCHAPECÓ)
  • Lauri Lourenço Radünz Professor Associado, Universidade Federal do Rio Grande do Sul
  • Rafael Dal Bosco Ducatti Mestrando do Programa de Pós-Graduação em Agronomia, Universidade Tecnologia Federal do Paraná – Campus Pato Branco
  • Paulo Alfonso Floss Pesquisador na Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina, Chapecó, SC
  • Samuel Tadeu Tonin Acadêmico no curso de Agronomia, Universidade Federal da Fronteira Sul, Campus Chapecó
  • André Luiz Radunz Professor Adjunto - Universidade Federal da Fronteira Sul (UFFS - Campus Chapecó) http://orcid.org/0000-0002-2397-011X

DOI:

https://doi.org/10.24021/raac.v17i1.5334

Palavras-chave:

Qualidade de vida no trabalho. Catadores de materiais recicláveis. Percepção.

Resumo

Sitophilus zeamais is one of the more important and severe pests of stored grains. Its control is carried out predominantly by synthetic insecticides, a practice that must be rethought assuming the increasing demands for pesticide-free foods. This work aimed at evaluating the bioactivity of Eucalyptus cv. “Urocam” essential oil on 10- to 30-day-old S. zeamais. Essential oil from the leaves of Eucalyptus cv. “Urocam” was sprayed on corn kernels, infected by S. zeamais, at the rate dosage of 0.0; 1.0; 2.0; 3.0 and 5.0 L t-1. A completely randomized experimental design with five replicates was used to conduct the experiment. All data were analyzed by the F test and whenever a significant interaction was found, analysis of variance and regression tests were performed (Assistat 7.7 Beta software). The terpene with the highest concentration in the Eucalyptus cv. “Urocam” essential oil was Eucalyptol (74%). Based on our results, it can be inferred that Eucalyptus cv. “Urocam” essential oil presents a good potential of use in the dosages of 3.0 and 5.0 L t-1 of corn kernels due to the high mortality of S. zeamais within the first hours after application, reaching 100% by the end of the first 24 hours.

Biografia do Autor

Daniela Müller Lazzaretti, Acadêmico no curso de Agronomia, Universidade Federal da Fronteira Sul, Campus Chapecó;

Acadêmico no curso de Agronomia, Universidade Federal da Fronteira Sul, Campus Chapecó;

Marco Aurélio Tramontin, Professor Adjunto, Universidade Federal da Fronteira Sul, Campus Chapecó

Professor Adjunto, Universidade Federal da Fronteira Sul, Campus Chapecó

Paulo Roger Lopes Alves, Professor Adjunto, Universidade Federal da Fronteira Sul, Campus Chapecó

Professor Adjunto, Universidade Federal da Fronteira Sul, Campus Chapecó

Veluma Ialú Molinari de Bastiani, Técnica Unochapecó e Doutoranda do Programa de Pós-Graduação em Ciências Biológicas, Universidade Federal de Santa Maria.

Técnica Unochapecó e Doutoranda do Programa de Pós-Graduação em Ciências Biológicas, Universidade Federal de Santa Maria.

Jacir Dal Magro, Professor no Programa de Pós-Graduação Stricto Sensu em Ciências Ambientais (UNOCHAPECÓ)

Professor no Programa de Pós-Graduação Stricto Sensu em Ciências Ambientais (UNOCHAPECÓ)

Lauri Lourenço Radünz, Professor Associado, Universidade Federal do Rio Grande do Sul

Professor Associado, Universidade Federal do Rio Grande do Sul

Rafael Dal Bosco Ducatti, Mestrando do Programa de Pós-Graduação em Agronomia, Universidade Tecnologia Federal do Paraná – Campus Pato Branco

Mestrando do Programa de Pós-Graduação em Agronomia, Universidade Tecnologia Federal do Paraná – Campus Pato Branco

Paulo Alfonso Floss, Pesquisador na Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina, Chapecó, SC

Pesquisador na Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina, Chapecó, SC

Samuel Tadeu Tonin, Acadêmico no curso de Agronomia, Universidade Federal da Fronteira Sul, Campus Chapecó

Acadêmico no curso de Agronomia, Universidade Federal da Fronteira Sul, Campus Chapecó

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Publicado

2020-06-20

Edição

Seção

Artigos